Liczba porcji: 4-6 Przepis na: Karkówka z piekarnika Składniki: 1 kg karkówki 1 łyżeczka przyprawy do karkówki sól, pieprz 2-3 łyżki mąki pszennej 2 papryki czerwone 250 g pieczarek 1 marchewka 4 ząbki czosnku opcjonalnie świeży rozmaryn Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki) z obu stron na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach jak już się oni pojawią. Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe. Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Opcjonalnie wlewamy jeszcze 100 ml wody, chociaż w trakcie pieczenia pod przykryciem mięso i warzywa puszczą nieco sosu.