Składniki na ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami (blaszka o wymiarach 28×23 cm): 5 jajek (rozmiar L) 220 g cukru (szklanka) 200 ml oleju (3/4 szklanki) 300 g mąki pszennej typ 450 (2 i 1/4 szklanki) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek lub innych owoców Przygotowanie Jajka (w temperaturze pokojowej) rozbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i mniej więcej podwoi swoją objętość początkową. Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami na oleju to pyszne ciasto, które nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, nawet największym amatorom. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy 3-4 łyżki ciasta kakaowego, tworząc w odstępach koła. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Na cieście układamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki (mniejsze można na połówki) truskawki. Jest idealne w latem, kiedy mamy pod dostatkiem różnych owoców, ale do jego przygotowania można również użyć owoców mrożonych.