Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

Jolanta
Obiad
09.06.2020 7:59
Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

Składniki na: Młoda kapusta z boczkiem, porcja dla 2-3 osób ½ główki młodej kapusty kawałek wędzonego boczku (ok. 200 g) 1 małą cebula 1 łyżka oleju 1 duży pomidor sól morska suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( ok. 1 łyżeczki) mielona słodka czerwona papryka ( pół łyżeczki) 10 ziaren czarnego pieprzu i 3 ziaren ziela angielskiego zmielone w młynku Boczek kroimy w kostkę, był dosyć chudy, więc dodałam jeszcze olej, podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy na złoto. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy aż kapusta puści sok, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą morską, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, słodką papryką, oraz pieprzem z zielem angielskim, mieszamy, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Polecam też młodą kapustę z pieczarkami, z koperkiem, słodko-kwaśna, czy też młodą kapustę z kurkami. Podajemy z czym chcemy, ja jadłam bez dodatków, ale można podać z jajkami sadzonymi jajkami i młodymi ziemniakami z koperkiem. Ale lubimy też jeść żeberka z młodą kapustą, oraz pod postacią surówki z młodej kapusty. bo tylko teraz w maju i czerwcu na straganach można spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Kapustę myjemy i w miarę drobno kroimy, dodajemy do podsmażonego boczku z cebulą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/mloda-kapusta-boczkiem/