Polecam również: Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było piasku. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Nie ma nic lepszego od Chłodnika z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie , smacznego ! Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik z botwinki na jogurcie. Podajemy z kleksem śmietany, z uszczypniętym koperkiem, posypujemy szczypiorkiem i drobno posiekanym kawałkiem młodego buraczka. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe ok. 0,5 cm kawałki.