Przepis na: Odwrócona zapiekanka z makaronem Łącznie: 40 min Liczba porcji: 3-4 Składniki: Sos pomidorowy: 700 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej Farsz: 150 g makaronu mini kokardki Lubella 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 150 g mozzarelli opcjonalnie 50 g mozzarelli w zalewie opcjonalnie 100 g serka topionego np. gouda Dodatkowo: 200 g szynki np. konserwowej (najlepiej dłuższe plasterki) 50 g mozzarelli Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Najlepiej się tu sprawdzi właśnie starta mozzarella lub mozzarella w zalewie (kulka), która również się świetnie roztapia i sprawi, że farsz makaronowy będzie z ciągnącym się serem. Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy 700 g krojonych pomidorów z puszki, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, łyżeczkę posiekanej świeżej bazylii, a także soli i papryki słodkiej. Dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, 150 g startej mozzarelli i opcjonalnie 100 g serka topionego np. Gouda. Niestety nie zawsze się to udaje ze względu na nasze różne godziny pracy w dni robocze, ale na weekendach jemy praktycznie wszystko razem. Całość tylko mieszamy i smażymy aż makaron połączy się z serem, a farsz stanie się nieco gęsty. Myślę, że niby taki głupi nawyk, bo przecież można zjeść samemu przeglądając telefon czy oglądając ulubiony serial, jednak jak dla mnie jedzenie wspólnych posiłków, a co za tym idzie rozmowy choćby “jak Ci minął dzień jest bardzo ważne dla związku. Do tego domowy sos pomidorowy (ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, jednak równie dobrze możecie użyć świeżych pomidorów np. malinowych)… Muszę przyznać, że uwielbiam domowe zapiekanki i żeby mi się tak szybko nie znudziły, staram się je jak najczęściej urozmaicać. Smażymy na małym ogniu przez 7-10 minut aż sok z pomidorów nieco wyparuje i zacznie powstawać gęsty sos. Odwrócona zapiekanka z makaronem to pyszny pomysł na obiad w nieco kreatywnej postaci. Ja sama staram się jeść jak najczęściej posiłków razem z mężem przy jednym stole. W tym przepisie użyłam mini kokardki marki Lubella, które świetnie się sprawdzają do tego typu dań 🙂 Na dłuższe plasterki (chodzi o pokrojone w dłuższy prostokąt) szynki np. konserwowej nakładamy po łyżce ciepłego farszu. Ta bardzo pozytywna kampania ma na celu zachęcenie do spędzania wolnego czasu ze swoimi najbliższymi tworząc przy okazji pyszne dania, które następnie będziecie mogli razem zjeść przy stole. Ja ułożyłam je równomiernie w dwóch rzędach naczynia żaroodpornego, ale dużo zależy od szerokości plasterków szynki i wielkości użytego naczynia do zapiekania.