Babka piaskowa

Pati
Ciasta
04.06.2020 13:21
Babka piaskowa

Babka piaskowa Składniki: 250 g masła w temperaturze pokojowej 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) Dodatkowo: cukier puder trochę masła do wysmarowania formy trochę bułki tartej do obsypania formy Najpierw smarujemy formę na babkę dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą, żeby wypiek się nie przykleił do formy. Teraz ucieramy masło z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na białą, puszystą masę. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około 1 godzinę 15 minut do tzw suchego patyczka. Później przesiewamy do masy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników. Nie wyobrażam sobie by choć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Następnie do utartego masła dodajemy po jednym żółtku za każdym razem dokładnie wszystko ucierając. Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/babka-piaskowa