Tort brzoskwiniowy

Patrycja
Ciasta
29.05.2020 21:51
Tort brzoskwiniowy

Składniki(blaszka 23/33): biszkopt (składniki na 1 blat): jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 100 g, mąka ziemniaczana 40 g, krem twarożkowy z brzoskwiniami: ser twarogowy 600 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 150 g, brzoskwinie w syropie 1 duża puszka, cukier waniliowy 16 g, krem śmietankowy: śmietanka 36 % 1 litr, mascarpone 250 g, cukier puder 8 łyżek, do nasączenia: świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, syrop z brzoskwiń, Sposób przygotowania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy dwukrotnie mielimy, a następnie miksujemy go z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Sok z cytryny przelewamy do szklanki i dopełniamy ją do pełna syropem z brzoskwiń. Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy na sztywny krem. Krem dzielimy na dwie części, jedna z nich trochę większa. Upieczony biszkopt upuszczamy z 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt smarujemy kremem twarogowym z brzoskwiniami. Na torcie układamy kolejny blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem. Z pozostałego kremu za pomocą szprycy robimy dowolną dekorację. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 30 min. do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/05/tort-brzoskwiniowy.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja