Bułki poznańskie

Bułki poznańskie

Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – kajzerki – bagietki – ciabatta – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość porcji: 10 małych bułek lub 8 nieco większych Przygotowanie: 2 h 20 minut Składniki: – 400 g mąki pszennej typ 550 (możesz też użyć 650) + dodatkowa do podsypywania. – 120 ml ciepłego mleka – 180 ml ciepłej wody – 18-20 g świeżych drożdży lub 6-7 g suchych – 1 łyżeczka cukru – 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: DROŻDŻE ŚWIEŻE: Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat i podziel je na 8 do 10 części, w zależności od tego jak duże chcesz bułeczki (ja wolę 10 mniejszych). Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st C, a na dole piekarnika umieść naczynie z gorącą wodą, tak aby piec bułeczki w zaparowanym piekarniku. W ostatniej fazie obtocz je jeszcze w mące, którą masz na blacie, bułeczki powinny być omącone. Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika weź płaską najlepiej silikonową łopatkę i naciśnij na środku każdej z bułeczek tak aby zrobić wgłębienie. Ważne jest to aby nie nakrajać bułeczek a właśnie wcisnąć je na środku praktycznie do samego dołu, silikonowa łopatka jest do tego idealna. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 5 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę. Następnie wyjmij je z piekarnika i studź na kratce. DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do wszystkich składników wykonując od razu czynności z punktu 3.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/bulki-poznanskie/