Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne przepisu na ogórkowe przetwory: Szybkie ogórki w occie z kurkumą Szybkie ogórki w occie z kurkumą Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Dodatkowo: kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka gorczycy 2 baldachy kopru 1 mała cebula kilka płatków chili Wykonanie: Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem i kurkumą. Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g zielonych małych ogórków 1/2 łyżki soli niejodowanej Marynata: 100 g brązowego cukru 500 ml octu jabłkowego lub winnego szczypta kurkumy Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok. Ogórki ustawiamy w słoiku.