Placki na twarogu

Magdalena
Śniadania
27.05.2020 10:12
Placki na twarogu

Składniki: 250 g półtłustego twarogu 2 małe jajka (klasa M) 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej – u mnie typ 450 lub 500 TOTA olej do smażenia placków Przygotowanie: Do miski przekładamy cały twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Gotowe placuszki na twarogu można oprószyć cukrem pudrem lub podać z owocami i syropem klonowym. Pamiętajcie tylko by robić nie za duże placki, aby można je było łatwiej obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placuszki z obu stron na złoto-brązowo. Nie robimy zbyt dużych placków, mniejsze łatwiej odwrócić na drugą stronę. Choć nie jest, to tamten “maminy przepis, to w smaku bardzo mi je przypominają. Najlepiej nabrać porcję masy łyżką stołową i lekko ją wyrównać na patelni tworząc placuszek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/placki-na-twarogu/