Wisienka z Zebrze

Beata
Ciasta
12.05.2020 11:40
Wisienka z Zebrze

Wisienka w Zebrze Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić o owoce Składniki: · 5 jajek · Niepełna szklanka cukru · 3 szk. mąki pszennej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · Niepełna szk. wody gazowanej · Niepełna szk. oleju · 2 łyżki kakao · 1 szk. wiśni z kompotu drylowanych Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka 2. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem dodajemy do masy jajecznej ciągle miksujemy 3. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką na przemian raz białą masę raz czarną, utykamy wiśnie 5.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/05/wisienka-w-zebrze.html