Składniki: bataty 4 szt, dynia 90 dag, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, ziemniak 4 szt, papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki, kurkuma 0,5 łyżeczki, kozieradka 0,5 łyżeczki, pieprz 1/4 łyżeczki, chili do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, sos sojowy 2 łyżki, natka pietruszki lub lubczyk posiekany 2-3 łyżki, olej do smażenia, woda 7 szklanek, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy, aby uwolniły swój aromat, ale należy uważać żeby się nie przypaliły. Bataty i dynia są słodkie, więc dla zrównoważenia smaku, należy podawać tą zupę z kwaśną śmietaną. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Pokochałam ten smak i na pewno na stałe zagości w moim domu.