Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem

Ewa
Obiad
12.05.2020 8:16
Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem

mleka 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Rozprowadzamy na nim porcję masy serowej (u mnie 1 duża łyżka), a następnie porcję tężejącej masy owocowej (u mnie 3-4 łyżki). Przekładamy do garnka, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy na około 30 minut, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki (co jakiś czas można na patelnię wlać dosłownie odrobinę oleju). Na przygotowanie tego, znalezionego w sieci, przepisu zdecydowałam się jednak dość spontanicznie i jest solo 😉 Najważniejsze, że był pyszny i zniknął do ostatniego kawałka 🙂 Naleśniki: 3 jajka 2 szkl. Udostępnij Zapisz Na śniadanie, słodki obiad, podwieczorek, na kolację czy nawet na deser. Patrząc jednak na poniższe zdjęcia myślę sobie, że nazwa tort brzmi w moim wykonaniu zbyt dumnie i lepiej by pasowała sterta naleśników przekładana serem i musem owocowym. Zdecydowanie zabrakło u mnie jakiejś dekoracji na wierzchu, polewy czy świeżych truskawek. mąki pszennej 3 – 3 i 1/2 szkl. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Dodatkowo owoce można jeszcze zmiksować na mus. Na płaskim talerzu umieszczamy jeden naleśnik.