🙂 Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierś z kurczaka w całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Szparagi pozbywamy zdrewniałych końców i kroimy na kawałki o długości 1cm, pozostawiając czubki w całości. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zmiękną. Całość wylewamy do formy i rozprowadzamy, a na wierzch układamy czubki szparagów oraz posypujemy pozostałym parmezanem.