Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć ok 15 minut mieszając aż zbrązowieje, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki cukru, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do garnka, na patelnie wylać kilka łyżek wody, wymieszać z sokami z patelni, przelać do garnka. Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru) 2 puszki pomidorów krojonych garść bazylii 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do pieczenia,smażenia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaser posolić z obu stron i odstawić na 30 minut, po czym wytrzeć każdy plaster z wody i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać bakłażana, smażyć mieszając ok 10 minut aż bakłażan będzie rumiany, przełożyć do warzyw, dodać pomidory, wstawić na ogień. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski dodać do warzyw, dorzucić porwaną bazylię, i dusić ok 15 minut, posolić i popieprzyć, dodać drugą łyżkę octu balsamicznego. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,smażyć 1 minute, dodać cukinię i podsmażyć a dużym ogniu aż cukinia się lekko zezłoci, przełożyć do cebuli.