Makaron czekoladowy w wersji mini to nowość od Lubelli, a przepis zgłaszam do konkursu #lubelloveinspiracje – trzymaj kciuki 😉 MAKARON CZEKOLADOWY ZAPIEKANY POD PŁATKAMI RYŻOWYMI, Z OWOCAMI I BEZĄ Składniki: 1/3 opakowania mini makaronu czekoladowego Lubella 1/2 szkl. płatków ryżowych 2 jajka 2 łyżki mąki 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny truskawki i porzeczki Makaron też, szczególnie Zuzia, a na dźwięk “czekoladowy (co by to nie było) obie aż piszczą, dlatego połączyłam wszystkie te smaki w jednej kokilce i tak powstał makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą. Na dno przygotowanych kokilek nakładamy trochę czekoladowego makaronu (tak do 1/3 wysokości), wlewamy troszeczkę masy z żółtek, nakładamy warstwę płatków ryżowych z cynamonem i polewamy resztą masy. Pierwszy raz przygotowałam je w poniedziałek wieczorem, ale nie było czasu ani światła na zadowalające zdjęcia, dlatego (ku zadowoleniu dzieci i nie ukrywając moim;)) ponownie zrobiłam we wtorek i tym razem doczekały się zdjęć. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru – ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca (a przy tym mega sztywna). Wbrew pozorom te 4 łyżki cukru to bardzo mało – całość nie jest słodka, a dzięki owocom słodycz dodatkowo przełamana jest ich kwasowością. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy mąkę, sok z cytryny i krótko miksujemy. Płatki ryżowe gotujemy na wodzie do miękkości z dodatkiem cynamonu (nie słodzimy).