Faszerowane papryki

Obiad
01.05.2020 16:14
Faszerowane papryki

PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM Z INDYKIEM Składniki: 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 1 cebula 500 g piersi z indyka 1 duży ząbek czosnku 1 szkl. ryżu (200 g, użyłam arborio) 390 g passaty pomidorowej kilka pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub masła klarowanego 1 szkl. Danie posmakowało nam wszystkim, a dziewczynki ponadto uznały, że farsz jest mistrzostwem 😀 Nie wiem czy wiesz, ale mięso z indyka warto wprowadzić do codziennego jadłospisu i znaczna grupa osób coraz chętniej po nie sięga. Mięso indycze ma wysoką zawartość białka i jest to jeden z powodów, dla których sięgają po nie sportowcy, osoby trenujące lub na diecie. Zawsze zwracaj uwagę na to, aby wybrane mięso pochodziło z hodowli prowadzonej według wysokich standardów z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt. Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i przykryj odciętą wcześniej “czapką z ogonkiem. Mięso z piersi jest jasne, delikatne, ubogie w tłuszcz i bardzo łatwo je przyrządzić. Pomaga również w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a co za tym idzie – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Skrzydła z indyka genialnie sprawdzają się jako baza do zup, podudzia natomiast to konkretna porcja mięsa na talerzu. W takiej formie mięso podałam pierwszy raz, ale już wiem, że wpisze się w nasze menu. Jest również źródłem niacyny, cynku, fosforu, witaminy B3, potasu – te wszystkie witaminy i minerały zawarte w mięsie indyczym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Papryki faszerowane ryżem z indykiem podałam z sałatką i domowym sosem czosnkowym. Można z niego przyrządzić zarówno wykwintne, wytworne dania na wyjątkowe okazje, jak też szybkie, proste, codzienne potrawy. Papryki umyj, odetnij górną część z ogonkiem (tak około 2 cm) i pozbaw w środku gniazd nasiennych. Na dno naczynia wlej bulion i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (termoobieg). Witamina D jest jedną z najważniejszych dla naszego organizmu, a jej niedobór może być przyczyną wielu dolegliwości i rozwoju chorób (np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, krzywicy). Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz wspomaga wzrost masy mięśniowej, a przy tym filet i udo indyka (bez skóry) mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Papryki faszerowane ryżem z indykiem przygotowałam niedawno na obiad. Na patelni rozgrzej tłuszcz, przesmaż chwilę mięso, po czym dodaj posiekaną cebulę i razem smaż około 5 minut. Mięso z indyka zmiel w maszynce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/papryki-faszerowane-ryzem-z-indykiem/