Ja uzupełniam kolagen w diecie właśnie hydrolizatem :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - szklanki 330 ml) 1 jabłko 1 kiwi 2 garście szpinaku 2 łyżeczki mielonego ostropestu plamistego 2 łyżeczki kolagenu w proszku PRZYGOTOWANIE Owoce kroimy na kawałki (jabłka nie obieramy) i miksujemy wszystko razem dodając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Niedobór kolagenu, który rozpoczyna się po 26. roku życia, wraz z negatywnym wpływem wolnych rodników i toksyn czy promieniowaniem słonecznym powoduje powstawanie zmarszczek, rozstępów, cellulitu, a także utratę jędrności skóry. Smacznego :) 1 porcja zawiera 106 kcal, 7.5 g białka, 1.2 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 4.5 g błonnika Sam kolagen w ciągu życia jest automatycznie wytwarzany w organizmie i podlega stałej wymianie. Z tego powodu kolagen jest budulcem większości narządów, ze szczególnym uwzględnieniem kości, zębów, skóry, chrząstek, ścięgien, naczyń krwionośnych i rogówek oka. To on chroni narządy wewnętrzne, w tym nerki, wątrobę i żołądek, tworząc wokół nich warstwę ochronną, która podtrzymuje je w miejscu. Tym samym kolagen jest potrzebny, aby zachować młodość organizmu: zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Przede wszystkim jednak kolagen jest tym białkiem, które odpowiada za wygląd fizyczny, a dokładniej - za zachowanie młodego wyglądu. Dziś koktajl z dodatkiem ostropestu, który pomaga nam w lepszym trawieniu - wspomaga działanie wątroby oraz kolagenu. Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)