Na sos: 500g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek) 1 duża cebula 200 ml śmietany 18% pęczek dymki 600 g piersi kurczaka sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Na placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondlu na oleju. Odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Sos z grzybów leśnych w towarzystwie mięsa kurczaka to idealny dodatek do placków :) SKŁADNIKI Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju cienkie, chrupiące placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować. Cebule również ścieramy na małych oczkach.