Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Całość zalej wodą tak aby przykrywała składniki, dodaj ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Pomidorowa jest jednak ta sama, na dobrym rosole, z dodatkiem świeżych lub przetworzonych pomidorów. Podawaj zupę z makaronem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki. Do swojej pomidorowej najchętniej wykorzystuję passatę pomidorową, która dostępna jest już teraz z niemal każdym sklepie. Gotuj, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane (około 30-40 minut). Ale zamiast niej możesz użyć koncentratu pomidorowego lub ugotowanych i przetartych świeżych pomidorów. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka z zupą.