przepis Składniki ► masło [120 g] ► cukier [120 g] ► cytryna [skórka otarta z 1/2 jednej średniej sztuki i 3 łyżki soku] ► jajka [2 sztuki, rozmiar L] ► mąka pszenna [200 g] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► gęsty jogurt naturalny [120 g] Dodatkowo ► cukier waniliowy [5 g / 1 łyżeczka] – opcjonalnie ► sól [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie Na ganache – opcjonalnie ► biała czekolada [100 g / 1 tabliczka] ► śmietanka 30% lub 36% [50 g] ► sok z cytryny [2 łyżki] Ganache z białej czekolady 100 g białej czekolady połamać na kostki i wrzucić do małego rondelka z 50 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% tłuszczu. Na 1 kawałek babki z polewą 248 kcal, 28 g węglowodanów, 13 g tłuszczu, 4 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii Na 1 kawałek babki bez polewy 192 kcal, 23 g węglowodanów, 10 g tłuszczu, 3 g białka Inne wypieki na Wielkanoc Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. W misce umieścić 120 g miękkiego masła, 120 g cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków babki, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Pod koniec dodać 120 g gęstego jogurtu naturalnego i 3 łyżki soku z cytryny. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać do połączenia i polać ciasto. W osobnej misce wymieszać 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli. Do tego zwieńczyłam ją polewą z białej czekolady, która rozpływa się w ustach. Ucierać masło z cukrem i dodatkami za pomocą miksera przez ok. 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta i wyraźnie pojaśnieje. Jeśli po 50 minutach ciasto nie będzie miało złotej skórki, można zwiększyć grzanie do 180 stopni i dopiec przez kolejne 10 min (zależy od piekarnika). Dzięki temu będzie można łatwo wyjąć ciasto z blachy podnosząc je właśnie za te rogi wystającego papieru. Skórkę polecam ścierać na tarce o najmniejszych oczkach, uważając bardzo, aby nie ścierać białej części, która znajduje się zaraz pod zewnętrzną, żółtą warstwą. Gdy całkowicie wystygnie, można polać cytrynowym lukrem lub przygotować kremowy ganache z białej czekolady. Ten przepis – podobnie jak wiele najpopularniejszych przepisów na blogu – pochodzi z przepiśnika Jeśli podczas przekładania ciasta do blachy papier będzie ,,uciekał, można podpiąć go za pomocą klamerek lub klipsów biurowych, które usuwamy przed wstawieniem blachy do pieca. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przyznam szczerze, testując babki z różnych przepisów napiekłam sporo zakalców, niektóre były niemiłosiernie suche, inne całkowicie bez smaku.