Składniki na galaretę z kurczakiem: 3-4 gotowane ćwiartki kurczaka bez skóry i kości 2 marchewki gotowane z rosołu mała puszka zielonego groszku natka pietruszki 500 ml rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej zależy od wysokości foremki) 5 łyżeczek żelatyny pieprz do smaku Kurczak w galarecie jest delikatniejszy w smaku i strukturze od zimnych nóżek, przygotowuję je z gotowanego mięsa kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się kurczak w galarecie i schab w galarecie. Powyższy przepis na galaretę z kurczaka można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Kurczak w galarecie w moim domu nazywa się też galantyną drobiową, czy też galatem drobiowym. Ale odkąd na świecie pojawiły się moje siostrzenice to najczęściej na święta robię galaretę z kurczaka gotowanego. Ozdobną foremkę odwracamy, układamy równomiernie plasterki marchewki, rozrzucamy groszek, kładziemy rozdrobnione mięso z kurczaka, możemy też dodać listki natki pietruszki, ósemki jajek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Galareta z kurczakiem to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe.