Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami

Natalia

Fit

08.04.2020 14:59

Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami

Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje w cieście, a kruszonka po prostu wieńczy całość :) Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto: 140g mąki orkiszowej 120 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki ksylitolu 150g schłodzonego masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki) Kruszonka: 4 łyżki ksylitolu 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pełnoziarnistej 50g płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przełożyć obie mąki, dodać ksylitol, krótko wymieszać. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę Krem: Do dużej miski przełożyć twaróg i oba sery, dodać ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, przełożyć do blaszki, wyrównać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2020/04/fit-ciasto-na-kruchym-spodzie-z-serem-i.html