😉 Składniki: - 8 udek kurczaka bez skóry - 150 g boczku pokrojonego w małą kostkę - 3 ząbki czosnku - 200 g kaszy perłowej - 300 ml bulionu drobiowego - 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego - 250 g marchewki - 250 g pora - 250 g mrożonego groszku - 25 g masła - sól, pieprz, oliwa do smażenia Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy po ok. 4-5 minut na stronę, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie na kaszę kładziemy wcześniej usmażonego kurczaka, przykrywamy patelnię pokrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pora oraz groszek dorzucamy do kurczaka i kaszy, następnie gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a kasza wchłonie cały wywar. Dorzucamy do niej pokrojonego w plasterki pora i podsmażamy przez kilka minut, aż zmięknie (ok. 3-4 minuty). Dziś mam dla Was przepis na kurczaka z cydrową kaszą perłową z dodatkiem warzyw. Ostatnio było tu dość słodko, więc pora na coś pysznego na obiad.