Składniki na jajka w galarecie z szynką i groszkiem: 5 jajek pół puszki groszku około 100 g szynki 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki Przygotowanie W potrawie ważny jest dobry bulion. Na dnie głębokiego półmiska układamy szynkę, na niej jajka pokrojone w plastry lub na połówki. Jajka w galarecie z szynką i groszkiem to smaczna i szybka do zrobienia przystawka, która będzie świetnie prezentować się na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zbieram ścięte białko, czyli tak zwane szumowiny i dodaję cebulę w łupince, obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Jeśli nie macie domowego bulionu, w ostateczności możecie dodać taki z kostki. Szynkę kroimy w paski, groszek odsączamy z zalewy. Na składniki powoli wlewamy zimny, ale jeszcze niestężały bulion.