Liczba porcji: 1500 gramów kapusty z grzybami Kaloryczność kcal: 70 w 100 gramach Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 2 cebule - 300 g mała marchewka - 100 g 5 łyżek oleju 3,5 szklanki wody przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru Kapusta z grzybami Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. Gdy kapusta zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do malej i zamieszaj kapustę z grzybami. Poznaj jednak najbardziej podstawowy i sprawdzony przepis na moją kapustę z grzybami. Marchewkę wcześniej umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach bezpośrednio do garnka z kapustą kiszoną. Są tacy, co łączą kapustę świeżą z kiszoną lub też dodają jabłka. Kapusta z grzybami i śliwkami pojawia się u mnie co drugie Święta. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wlej również wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1,5 szklanki zimnej wody. Wigilijna kapusta z grzybami w każdym domu wygląda inaczej. Moja Teściowa nie kroi drobno grzybów, a umieszcza je w całości w kapuście. Wody z odciśniętej kapusty nie wylewam. Do garnka przekładam też całą zawartość patelni z podsmażoną cebulką oraz posiekane grzybki. Jeśli jednak od czasu do czasu wymieszasz ją dokładnie, to nie powinno być potrzeby dolewania więcej wody. Jeśli objawiasz się ostrych kawałków liści, to możesz też dodać do kapusty całe liście laurowe. Do tej kapusty nie wlewam dużo wody i może się ona przypalać. Taka woda idealnie nadaje się do wzbogacenia smaku niektórych zup np. grzybowej z grochem. A jak Ty szykujesz swoją kapustę z grzybami? Polecam Co 20-30 minut dokładnie wymieszać kapustę w garnku. Czy kapusta kiszona zawiera śladowe ilości tartej marchewki, czy też nie.. Kapusta z grzybami to danie typowo wigilijne. Z doświadczenia jednak widzę, że co dom, to inny przepis. (Sprawdź jednak smak kapusty i zdecyduj, czy wolisz ją przepłukać, czy lubisz bardziej kwaśne danie). W moździerzu miażdżę też ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Ja nie płuczę kapusty, a lekko odciskam nadmiar wody do osobnej miski.