Bułki pszenne śniadaniowe

Śniadania
07.04.2020 12:16
Bułki pszenne śniadaniowe

Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki masła Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, na drożdże wsypać cukier i wlać kilka łyżek mleka ze szklanki. Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypaną mąką. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na domowe obiady, słodkości i inne pyszności. Zostawić na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Gotowe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Podzielić na 8-9 części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/04/buki-pszenne-sniadaniowe.html