Uproszczony kurczak teriyaki.

Wilk
Obiad
14.05.2016 10:12
Uproszczony kurczak teriyaki.

Jak dla mnie idealnie imituje oryginalny sos i nie kupię już gotowego teriyaki skoro tak łatwo przygotować go w domu :)’ Uproszczony kurczak teriyaki Drukuj przepis Składniki ► pierś z kurczaka [250 g] ► sos sojowy [40 g / 4 łyżki] ► miód [50 g / 2 łyżki] ► ocet ryżowy [1 łyżka] ► olej sezamowy (lub opcjonalnie inny roślinny) [1 łyżka] ► ziarna sezamu [5 g / 1 łyżeczka] Na początku upiecz lub podsmaż kawałki ryby lub tofu, następnie przygotuj sos, zostaw na moment do lekkiego zgęstnienia i wrzuć składniki na dodatkowe 3-5 minut, żeby przeszły smakiem teriyaki. Starałam się tak dopasować ten sos, aby był szybki do przygotowania, bardzo prosty do wykonania i składał się z produktów, które nie są zbyt drogie i można je ,,dorwać na tygodniu azjatyckim czy w każdych lepiej zaopatrzonych delikatesach. Na patelni wymieszać wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu aż miód zacznie się lekko karmelizować a cały sos ,,bąbelkować i gęstnieć. Sos nadaje się idealnie do mięs, łososia i tofu, jest bardzo charakterystyczny i przepyszny, ale do jego przygotowania potrzebne są dwa dość kłopotliwe składniki: mirin i sake. Dodatkowo ► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki] ► imbir w proszku [1/3 łyżeczki]

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2016/03/uproszczony-kurczak-teriyaki-6-skladnikow.html