Składniki 2 l warzywnego wywaru lub wody 3 białe kiełbaski surowe 30 dag surowego boczku wędzonego (najlepiej, żeby nie był zbyt otłuszczony) 3 kopiaste łyżeczki chrzanu szklanka zakwasu żytniego lub pszennego 2 ząbki czosnku przyprawy 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżeczka całych ziarenek pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku do podania: żytnie pieczywo, jajka ugotowane na twardo Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą, pieprzem i majerankiem) i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki, które wrzucamy do wrzącego bulionu razem z boczkiem. U mnie był to bulion ugotowany dzień wcześniej na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i przecedzony (z warzyw skroiłam jarzynową sałatkę). Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Kalorie: 340 Białko: 13,5 g Tłuszcz: 28,5 g Węglowodany: 8,4 g Przygotowanie Czysty wywar z warzyw lub wodę zagotowujemy. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem. Na koniec do zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły.