Składniki: (na około 18 szt w zależności od wielkości foremek) Ciasto kruche: - 250 g mąki pszennej - 200 g masła lub margaryny - 70 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub dodać aromat waniliowy) Krem waniliowy: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 80 g cukru - 40 g mąki (skrobi) ziemniaczanej - 0,5 laski wanilii (lub 1 łyżka cukru wanilinowego Pieczemy nasze kruche babeczki przez około 14-15 min w temperaturze 190 stopni (spody powinny się ładnie zarumienić, należy je obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej). Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Całą masę stawiamy na kuchence i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Krem odstawiamy na bok, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Pyszne kruche babeczki z tradycyjnym kremem waniliowym przygotowanym na bazie żółtek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Na kruche spody można wyłożyć już lekko ciepły krem. Masę należy ciągle mieszać, aby się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.