Prosto, a jakże smacznie 🙂 Składniki: - 3 pojedyncze piersi z kurczaka Do mięsa: - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki oleju Do sosu: - 3/4 szklanki śmietanki 18% (dedykowanej do zup, sosów) - 1/4 szklanki mleka - szczypta soli ziołowej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku - 2 pełne łyżki posiekanego koperku - 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki - 1 łyżeczka mąki pszennej + 1 łyżka wody Przygotowanie: Mięso kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc małe cieńsze kotlety. W miseczce mieszamy 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku, sól i pieprz (sól miałam w młynku, około 2 przekręcenia; pieprz dodałam około 3). W skład zestawu wchodzi jeden z 4 zestawów naklejek z fakturą drewna rozpoczynających się od przyprawy BAZYLIA (uwaga: jeśli chcesz zmienić domyślny komplet naklejek na inny, to napisz nam w wiadomości dla sprzedającego pierwszą nazwę przyprawy z wybranego zestawu: ANYŻ, TYMIANEK lub CZARNUSZKA). W łatwy sposób można przechowywać swoje ulubione przyprawy, przechowywać je w oryginalnych opakowaniach zapobiegając ich wietrzeniu, poukładane przyprawy są zawsze pod ręką, a ponadto przyprawniki mogą stanowić doskonałą ozdobę. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na rumiano z obu stron na oleju. Ja stawiam na przyprawniki drewniane, które wspaniale prezentują się na kuchennych półkach i stole. Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Zgrabne, poręczne i co najważniejsze niezwykle przydatne w każdej kuchni przyprawniki możecie znaleźć na stronie: http://www.przyprawnik.nstrefa.pl/ Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy mięso i dokładnie mieszamy całość (najlepiej ręką), tak aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Warto też śledzić fanpage na Facebook: https://www.facebook.com/PRZYPRAWNIK/ U mnie sprawdza się przyprawnik półokrągły CURRY (330x160x115 mm (dł./szer./wys.)) Dodajemy wymieszaną w wodzie mąkę pszenną i energicznie całość mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. W międzyczasie do garnka / głębokiej patelni wlewamy śmietankę i mleko, doprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Aby zachować przy tym wszystkim porządek stawiam na przyprawniki.