Przyjemnie chrupiące, pyszne ciastka zawijane z dżemem - idealne do filiżanki kawy lub herbaty. :) Kruche ciastka zawijane z dżemem - składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 szklanki cukru - 200 g masła - 2 jajka - 2 łyżki śmietany 12% - 1 słoik ulubionego dżemu (około 280 g, użyłam dżemu wiśniowego) - dodatkowo: 2 łyżki cukru do posypania ciastek - Po upływie powyższe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm. - Ciasto posmaruj dżemem, a następnie zroluj wzdłuż dłuższego boku. - Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj lekko ubitym białkiem (białko powinno być lejące) i posyp cukrem pudrem. - Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.