Przepis na domową szynkę

Jolanta
Przetwory
30.03.2020 8:31
Przepis na domową szynkę

Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w w przyprawach, u mnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i papryką. Przepis na domową szynkę: I etap przygotowania domowej szynki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1 główka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej pikantnej np. Kotanyi 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego np. Kotanyi 1 pończocha Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Ponieważ szynka była już doprawiona ziołami, stosujemy tylko 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżkę soli i 2 kopiaste łyżki majonezu, najlepiej Winiary, oraz 1,5 litra wody. Następnego dnia ponownie zagotowujemy wodę, gotujemy szynkę kolejne 5 minut i zostawiamy w zalewie na 12 godzin. Szynka wygląda i smakuje jak szynki mojego dzieciństwa, bez konserwantów, polepszaczy, bez szprycowania, jakie za starych, dobrych czasów można było kupić w prywatnej masarni. A teraz postanowiłam połączyć te dwie metody przygotowywania wędliny, najpierw szynka przeszła cały cykl konserwowania i suszenia, a następnie gotowania 2 razy po 5 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem był 12 godzinny. Szynkę przekładamy do wysokiej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Najpierw zaczęły się pojawiać wędliny typu schab, szynka przygotowywane sposobem w 10 minut. Wyłączamy i studzimy, ja zostawiłam w zalewie na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/przepis-na-domowa-szynke/