Można się zakazić koronawirusem przez pieczywo? GIS odpowiada

Katarzyna
Zdrowie
28.03.2020 18:32
Można się zakazić koronawirusem przez pieczywo? GIS odpowiada

Epidemia koronawirusa wprowadziła w Polsce wiele zakazów, przez co nasze życie uległo zmianie. Pojawiają się pytania o sposoby zakażenia, co może być źródłem wirusa oraz jaką drogą może się on przenosić. Znak zapytania został również postawiony przy wyrobach z mąki, jednak GIS rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Zdjęcie Można się zakazić koronawirusem przez pieczywo? GIS odpowiada #1

Ochrona i prewencja

Polacy coraz bardziej starają się chronić przed koronawirusem. Korzystamy z maseczek i rękawiczek ochronnych, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia. Zaczynami również zastanawiać się na jakich przedmiotach ten wirus może się przenosić. Jak wiadomo do rozwoju potrzebuje on żywiciela w postaci żywego organizmu. Nasi czworonożni pupile nie są w stanie przenosić wirusa COVID-19.

Jak się okazuje potrafi on jednak przetrwać kilka godzin na różnych przedmiotach, których często dotykamy. Chodzi tu o klamki, poręcze czy nawet zapakowane produkty spożywcze, które są dotykane przez wiele osób. Dlatego zaleca się, aby po powrocie z zakupów dokładnie je umyć lub pozostawić na parę godzin w odosobnionym miejscu.

Zdjęcie Można się zakazić koronawirusem przez pieczywo? GIS odpowiada #2

Koronawirus na pieczywie?


Pod lupę trafiło również pieczywo, które jak wiadomo zanim trafi na nasz stół jest dotykane przez kilka osób. Jednak jak donosi GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) nie ma żadnych potwierdzonych naukowo dowodów na to, że człowiek może się zarazić tym wirusem poprzez drogę pokarmową. Jeśli jednak nadal nas to nie uspokaja, wtedy przed skonsumowaniem pieczywa możemy go włożyć do piekarnika nagrzanego do około 200°C na nie więcej niż 2 minuty.

Ten zabieg spowoduje, że wszelkie zarazki czy wirusy, który by na nim były nie przeżyją. Tak jak Ministerstwo Zdrowia, tak i GIS przypomina o podstawowych zasadach higieny. Ważne jest dokładne mycie rąk i nie dotykanie nimi zbyt często twarzy, okolic ust i nosa. Można również zastosować większe środki ostrożności i na zakupy ubierać maseczki i/lub rękawiczki, a produkty mączne nakładać poprzez jednorazowe rękawiczki lub torebki.