GIS wycofuje partie pieczywa z Biedronki!

Agnieszka
Newsy
02.01.2023 9:03
GIS wycofuje partie pieczywa z Biedronki!

 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu, jakie stanowi dla zdrowia spożycie kilku partii pieczywa sprzedawanych między innymi w Biedronce. Sieć sklepów wydała oświadczenie, w którym poinformowała o wycofaniu ze swoich sklepów tego pieczywa. Jeśli masz je w domu - nie spożywaj go.

Partia pieczywa wycofana z obrotu

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, z którym wynika, że kilka z partii pieczywa chrupkiego żytniego Pano może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się bowiem, że znaleziono w niej podwyższone stężenie akryloamidu, którego spożycie może zagrażać zdrowiu.

"Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Która partia pieczywa Pano została wycofana?

Ostrzeżenie GIS dotyczy partii pieczywa chrupkiego, którego producentem jest firma TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo.

Mowa o:

  • pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g, data minimalnej trwałości 07.2023, nr partii 22AM2OK2, wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.;
  • pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, data minimalnej trwałości 08.2023, nr partii 07PW3DW3, wyprodukowane dla Polskie Supermarkety;
  • pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, data minimalnej trwałości 07.2023, nr partii 08AM3OV3, wyprodukowane dla Polskie Supermarkety;
  • pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g, data minimalnej trwałości 08.2023, nr partii 15AM1OK1, wyprodukowane dla Tovago.

Gdzie występuje akryloamid?

Firma Tovago Sp. z o. o. podkreśla, że “Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158)'" - czytamy w komunikacie GIS.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną