Pamiętajcie też o 20% kodzie rabatowym na zakupy na na https://wedzarniamarozek.pl Rabat na hasło: Słodkie okruszki, kod ważny do 12.04 Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek duża szczypta cukru szczypta soli około 150 g kiełbasy – u mnie kiełbasa swojska (Marózkowa) Wyciągamy na podsypany mąką blat lub matę i ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Specjalnie dla Was 🙂 Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl, Polecam! Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem – pyszny przepis na domowe pieczywo w lekko odmienionej wersji A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia objętości. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto (na około 11 bułeczek). Nic w tym dziwnego, skoro wyroby z Wędzarni Marózek są przygotowywane w oparciu o tradycyjne metody. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne bułeczki, ale tym razem w wersji nadziewanej 🙂 Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek, u mnie około 20-25 minut. Nie ukrywam, że ta kiełbasa najlepiej smakuje nam od tak, po prostu w dłoń z kromką domowego chleba. Kółeczka lekko rozciągamy w dłoniach, na środek każdego nakładamy farsz. Można również odrywać kawałki ciasta i w dłoniach formować placki (tak robiłam dziś, dlatego bułeczki wyszły różnej wielkości). Odstawiamy na chwilę na bok. Cały sekret bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą.