Wybierając przedmioty kuchenne, zwracamy uwagę na ich trwałość i jakość. Nie chcemy kupować czegoś, co po kilku zastosowaniach będzie musiało wylądować w koszu na śmieci. Aby uniknąć rozczarowania, większość stalowych przedmiotów kuchennych robione są na zasadzie stali nierdzewnej 18/10. To jednak również ma swoje pewne skutki. Na powierzchni pojawiają się nieestetyczne plamy. Dowiedz się, jak ich się pozbyć!
Co oznacza stal 18/10?
Stal oznacza się na wiele sposobów. Najczęściej jednak można znaleźć garnki o oznaczeniu 18/10. Oba pierwiastki oznaczają zawartość chromu i niklu. Ten pierwszy wpływa na nierdzewność i wytrzymałość. Nikiel natomiast zapewnia trwałość i połysk. W tym przypadku stal oznaczona 18/10 przedstawia 18% chromu oraz 10% niklu. W ten sposób przedmioty te są znacznie trwalsze i posłużą nam dłużej. Niemniej jednak na dnie garnka nadal mogą pojawić się przebarwienia, które nie wyglądają zbyt estetycznie.
Skąd przebarwienia na dnie?
Powód jest bardzo zwyczajny. Przebarwienia pojawiają się w momencie, kiedy źle korzystamy ze swoich naczyń kuchennych. Powodem może być zbyt duży kontakt stali z solą, octem lub kwasem cytrynowym. Przy wysokiej temperaturze wody dochodzi do pojawianie się przebarwień, które przypominają tęczowe ślady. Nie ma jednak czym się martwić. Plamy nie są szkodliwe oraz można bardzo łatwo je zmyć. Jak?
Czyszczenie przebarwień
- Jak wcześniej zostało wspomniane, przebarwienia powstają na skutek bardzo długiego kontaktu stali z solą, kwaskiem cytrynowym lub octem. Czyszczenie natomiast polega na zastosowaniu tych samych środków, jednakże w znacznie krótszym czasie.
- Dla przebarwień od soli oraz osad z kamienia można usunąć za pomocą zwykłego mycia przy pomocy kwasku cytrynowego lub octu. Na gąbkę nałóż niewielką ilość produktu i dokładnie wyczyść dno. Następnie porządnie opłucz i wytrzyj.
- Innym sposobem jest zastosowanie gąbek i płynów do czyszczenia stali nierdzewnej. Warto jednak mieć na uwadze, że po takim zabiegu należy dokładnie opłukać dno przy użyciu przegotowanej wody.
Pamiętaj, że przebarwienia nie są szkodliwe dla zdrowia. Śmiało można korzystać z garnków, w których pojawiają się tęczowe plamy. Czyszczenie ich również nie jest czasochłonne ani skomplikowane.