Zajrzyj też do: – bułeczki jogurtowe – chleb pszenny na zakwasie – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY Z GARNKA CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 h 20 minut SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej typ 750 – 1000 + dodatkowa około 50 g – 300 g mąki pszennej typ 450 możesz wybrać też jedną mąkę typ 550 lub 650 i dodać jej 600 g – 370 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych) – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki soli SPRZĘT: – żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywką, może być też naczynie lub garnek i folia aluminiowa z której zrobisz pokrywkę Przygotowanie: Jak minie czas wyrastania (nie przekraczaj godziny), wyjmij gorące naczynie z piekarnika i włóż do niego chleb razem z papierem do pieczenia. Przykryj pokrywką lub zrób luźną pokrywkę z kilku nałożonych na siebie arkuszy folii aluminiowej i wstaw do piekarnika. Piecz chleb z pokrywką przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut. Pozostaw drożdże na chwilę do wyrośnięcia, wystarczy 10 minut DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 15 minut) lub mikserem stacjonarnym (8-9 minut). Wyrabiaj 2-3 minuty ciasto tworząc kulkę lub bardziej podłużny kształt (zależy od kształtu Twojego garnka). Możesz ostrym nożem nakroić ciasto tworząc kilka pasków lub na krzyż. Pozostaw chleb w cieple na 50 minut do wyrośnięcia. Po upieczeniu wyjmij chleb od razu z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Jak chwilę ostygnie najlepiej wyjąć go wtedy z garnka i studzić na kratce.