Naleśniki na majonezie – Składniki: 2 delikatnie czubate łyżki majonezu – ok. 80 g 2 jajka klasy M szczypta soli 2 czubate łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego (ok. 30 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 szklanki przegotowanej, ciepłej (ale nie gorącej) wody (500 ml) 10 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej (ok. 200 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do smażenia Przepis na naleśniki na majonezie: Do dużej miski wbić jajka, dodać 2 lekko czubate łyżki majonezu, cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Pewnie niektórym wydaje się, że tak, ale jakby tak dokładnie się skupić na składzie majonezu, to jego dodatek do naleśników (nawet tych na słodko!) już nie jest taki dziwny. są pyszne, delikatne i elastyczne. Takie naleśniki na majonezie smakują super w wersji zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję wytrawną, to po prostu pomińcie w ich składzie cukier. Naleśniki na majonezie – brzmi dziwnie? Z podanych wyżej składników wyszło mi 5 naleśników o średnicy 30 cm. Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.