Makaron z salami, bakłażanem i papryką

Pati

Makarony

14.03.2020 14:47

Makaron z salami, bakłażanem i papryką

Składniki: - około 400 g makaronu (np. penne, fusilli) - cienko krojonego salami - średniej wielkości bakłażan - papryka czerwona - papryka żółta - 2 łyżki oleju (u mnie z chili) - 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć) - łyżeczka mielonej ostrej papryki - pieprz - sól - ewentualnie parmezan lub grana padano do podania Salami wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem (duża i wysoka, u mnie sprawdził się wok). Układamy je, skórą do góry na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie kroimy na półplasterki salami i oddzielamy od siebie wszystkie plasterki, żeby nie były sklejone. Następnie wyciągamy papryki, wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/makaron-z-salami-baklazanem-i-papryka