Tort Leśny mech

Patrycja
Ciasta
14.03.2020 11:33
Tort Leśny mech

Zapraszam 😊 Składniki blaszka 26 cm: ciasto: mąka krupczatka 250 g, mąka pszenna 390 g, jajka 8 szt, szpinak mrożony rozdrobniony 900 g, cukier 450 g, olej 2 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, pianka z galaretką: śmietana 18% 1 szklanka, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, cukier puder 4 łyżki, krem: śmietanka 36% 500 ml, mascarpone 400 g, cukier puder 7 łyżek, borówki 70 g, dodatkowo: maliny 100 g, borówki 100 g, Jako pierwszą warstwę zrobiłam śmietankę z galaretką, żeby wyróżniała się kolorem a kolejne warstwy to po prostu bita śmietana z serkiem mascarpone. Gdy krem nam zgęstnieje to wylewamy go na ciasto w tortownicy i przykrywamy drugim spodem, blaszkę wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia pianki. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Śmietankę 36% wlewamy do wysokiej miski, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i miksujemy aż powstanie nam gęsty krem. Śmietanę 18 % miksujemy z cukrem pudrem, gdy galaretka zacznie tężeć to dodajemy ją do śmietany i miksujemy do połączenia. Niestety na bardzo pracochłonny tort nie mam czasu, więc zrobiłam wszystkim już znany tort Leśny mech. Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Połowę kremu wykładamy na tort i wkładamy do środka borówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/03/tort-lesny-mech.html