Przepis znajdziesz na blogu tutaj zetrzej parmezan na małych oczkach tarki jarzynowej posiekaj drobniutko natkę zielonej pietruszki w naczyniu z lejkiem rozbełtaj jajka, dodaj szczyptę soli, starty parmezan i posiekaną pietruszką uzyskaną mieszankę wlewaj cienką strużką do gorącego rosołu, delikatnie przy tym mieszając zupę widelcem. 1-1,25 l rosołu/bulionu (z przepisu na blogu 3 jajka3 czubate łyżki startego parmezanupieprz z młynkaszczypty soli2 łyżki drobno posiekanej pietruszkiPrzygotowanie: Nie mieszaj zbyt intensywnie, bo masa jajeczna rozpadnie się na bardzo małe, niezbyt apetyczne strzępki, zamiast tzw. stracci, czyli łachmany którym zupa zawdzięcza swą nazwę. Ten bardzo twardy ser poza wysoką zawartością białka, zawiera mnóstwo wapnia i co najważniejsze ma właściowści prebiotyczne, zatem jest bardzo przyjazny dla naszych jelit. Rosół to najlepsze lekarstwo na przeziębienie i w cudowny sposób stymuluje układ odpornościowy (więcej przeczytasz tutaj ).