Lista właściwości złotego mleka jest imponująca: – podnosi odporność, chroni organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi – przeciwdziała nowotworom – poprawia nastrój, uspokaja i zwalcza problemy z zasypianiem – jest naturalnym antybiotykiem, wspomaga leczenie przeziębienia, kaszlu oraz stanów zapalnych – poprawia stan i wygląd skóry – oczyszcza organizm, pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn – zapobiega chorobom serca – poprawia koncentrację i zapamiętywanie – przyspiesza gojenie się ran – poprawia trawienie Przygotowanie napoju jest bardzo proste, a ponadto, w odróżnieniu od innych tego typu specyfików (pamiętacie mleko z masłem i czosnkiem?), jest bardzo smaczne. Głównie dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie, stanowi prawdziwy eliksir zdrowia i jest dobrym źródłem witamin (między innymi z grupy B, C oraz E), przeciwutleniaczy oraz substancji mineralnych, w tym wapnia i żelaza. Składniki na złote mleko: szklanka mleka minimum 2% (może też być mleko roślinne) łyżeczka pasty z kurkumy łyżeczka miodu lipowego (lub innego jasnego) szczypta pieprzu, imbiru i cynamonu Złote mleko to napój znany już od starożytności w medycynie ajurwedyjskiej, którego głównymi składnikami są mleko i kurkuma. Do przygotowania pasty potrzeba: 3 łyżki kurkumy w proszku 1/3 szklanki wody Przygotowanie Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy kurkumę.