Drukuj przepis Składniki ► wiórki kokosowe [100 g / ok. 1 szklanki] ► płatki migdałów [100 g / ok. 1 szklanki] ► mleko skondensowane słodzone [200 g] Dodatkowo: ► aromat migdałowy [2-3 krople] – opcjonalnie ► mała szczypta soli Przygotowanie 100 g wiórków kokosowych i 100 g płatków migdałowych wymieszać z 200 g mleka skondensowanego słodzonego. Na 1 kokosankę 93 kcal, 8 g węglowodanów, 6,5 g tłuszczu, 3 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Przez kolejne dni polecam przechowywać w szczelnym pojemniku, bo ze względu na zawartość skondensowanego mleka nabierają wilgoci szybciej niż tradycyjne kokosanki. Ten przepis, choć w formie chrupiącej kokosanki, łączy w sobie kilka nut smakowych Rafaello. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 20 sztuk, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Są wiórki kokosa, są migdały, jest bogaty w smaku krem mleczny i odrobina soli dla przełamania tej całej słodyczy. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przechowywanie i mrożenie Kokosanki wytrzymają 3-5 dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Z powodzeniem można je także mrozić, ułożyć obok siebie, pojedynczą warstwą, przemrozić ok. 2 godziny, aż stwardnieją i przełożyć do woreczka strunowego. Kokosanki tężeją i nabierają chrupkości gdy stygną, więc nie należy się przejmować, jeśli zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.