500 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 3 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych 0,5 szklanki siemienia lnianego 3 łyżki zakwasu chlebowego 750 ml ciepłej wody Składniki:Przygotowanie:Przygotowanie zaczynamy od zrobienia zakwasu :w szklanym słoju mieszamy ze sobą 100 g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, pamiętajcie żeby nie mieszać niczym metalowym najlepiej drewnianą łyżką. Ważne jest również to żeby zakwas użyć nie wcześniej niż 8 godzin po dokarmieniu.po użyciu zakwas chowamy do lodówki i możemy tak przechowywać do 2 tygodni. Zapraszam również na moje inne przepisy na pieczywo : Na moim blogu znajdziecie dużo przepisów na domowe pieczywo, tym razem mam dla was Chleb na zakwasie z ziarnami. Wygląda to tak: zaczynamy przygotowywać zaczyn rano wieczorem, przemieszamy tylko łyżką i rano znowu go dokarmiamy i tak przez 5 dni. Na zakwas: 5x100 g mąki żytniej 5x100 ml ciepłej wody