A jeśli szukacie przepisu na domowe pieczywo, które będzie idealnie pasować do wspomnianej szakszuki, to polecam Wam te dwa proste przepisy: Składniki: 3-4 jajka garść małych pomidorków (około 200 g) 2 małe garście miksu sałat (dowolnego) łyżka oleju kilka plasterków kindziuka Duda dwie szczypty suszonej cebuli lub pół świeżej cebulki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Uwaga: Na patelni podsmażamy przez chwilę kindziuka (ja kroję każdy plasterek na 4 części lub w grubsze paseczki). Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat, to doskonała propozycja na syte i szybkie śniadanie (choć i nie tylko). Teraz wbijamy nasze jajka (najlepiej lekko przesunąć inne składniki robiąc w nich miejsce na jajka). Tuż przed podaniem na wierzch wykładamy miks sałat i z 2 świeże pomidorki (można pominąć). Jeśli chcecie użyć świeżej cebuli należy ją najpierw drobno pokroić i podsmażyć na patelni i dopiero dodać pozostałe składniki. Naszą szakszuke z kindziukiem i miksem sałat podajemy od razu np. w towarzystwie świeżego pieczywa. Pod koniec smażenia jajka posypujemy suszoną cebulą (o ile wcześniej nie dodaliśmy świeżej) i doprawiamy przyprawami. Smażymy całość na małym ogniu aż do ścięcia się białka (żółtko powinno zostać płynne).