Wegetariańskie bolognese z kalafiora i grzybów

Agnieszka
Makarony
05.03.2020 7:47
Wegetariańskie bolognese z kalafiora i grzybów

Składniki: ½ główki kalafiora 250 g pieczarek albo boczniaka 1 szklanka sosu pomidorowego (według tego przepisu ) albo passaty pomidorowej ) albo passaty pomidorowej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 szklanka tartego parmezanu 4 łyżki oleju Kiedy zabierasz się za bolognese z warzyw i widzisz delikatność składników z jakimi masz do czynienia to nachodzą cię wątpliwości, czy nie powstanie z tego jakaś marna imitacja. Jeśli nie jesteś wegetarianinem to masz w pamięci smak prawdziwego sosu al ragu: konkretny, mięsny, sycący jak diabli, bo co tu dużo mówić, nie jest to sos dietetyczny. Faktycznie ani grzyby ani kalafior tytanami smaku same w sobie nie są, za to genialnie przyjmują smaki. Wegetariańskie bolognese trzeba dobrze przyprawić Wegetariańskie bolognese jest jednym z tych zachwycających dań, które smakują każdemu, niezależnie czy jest wege czy nie. Wzięliśmy sobie te uwagi do serca i nasze spostrzeżenia są takie: wegetariańskie bolognese najlepiej zrobić na bazie boczniaka, który pod względem konsystencji i smaku bije na głowę pieczarki. Łatwe Liczba porcji: 4 Wegetariańskie bolognese to danie z gatunku tych, które robisz nie do końca wierząc w efekt. Przepis wzięliśmy z serwisu Epicurious, który jest mocno nierówny, bo wymyśla różne ciekawe dania, ale z dopracowaniem jest różnie. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę i smaż 4-5 minut aż zmięknie. Po drugie wegetariańskie bolognese wymaga sporej ilości parmezanu – w przepisie podajemy szklankę tartego sera, ale można dodać mniej. Jeśli nie masz boczniaka, trudno – użyj pieczarek z tym, że trzeba je dobrze doprawić. Wegetariańskie bolognese budziło generalnie zastrzeżenia, bo czytelnikom sos wyszedł szary i mdły w smaku. A jednak nie! Wegetariańskie bolognese jest daniem cudownie lekkim, aromatycznym i bardzo zdrowym. Wegetatiańskie bolognese można zrobić ze zwykłą passatą, ale najlepiej użyć domowego, porządnego sosu (przepis znajdziesz tutaj). Krok 1 Zmiksuj grzyby w malakserze, albo bardzo drobno posiekaj. Wysyp do niej grzyby, oregano i rozmaryn, przemieszaj dokładnie i smaż mieszając przez kolejne 4-5 minut. I po trzecie wegetarańskie bolognese trzeba dobrze doprawić pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/wegetarianskie-bolognese/