Paluchy drożdżowe z szynką i serem

Jolanta
Ciasta
05.03.2020 6:31
Paluchy drożdżowe z szynką i serem

Składniki na 8 dużych paluchów: – 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta – 7 g suszonych drożdży – 300 ml ciepłej wody – 1 łyżka oliwy – 1 czubata łyżeczki soli – 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: w misie robota mieszamy suche składniki. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Z każdej części ciasta wałkujemy owalny placek, który w jednej części nacinamy równolegle nie przecinając ich do końca, na drugiej części ciasta układamy plaster sera i szynki. Paluch zwijamy dosyć ciasno, zaczynając od części z serem i szynką, tak aby nacięcia znalazły się na górze palucha, jednocześnie końcówki podwijamy pod spód, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Paluchy drożdżowe układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które wyrabiamy, następnie kroimy na 8 części. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przetwory/paluchy-drozdzowe-szynka-serem/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta