Bulion - 2 marchewki - 1 duża pietruszka - 15 cm. kawałek pora - 1/2 małego selera - 1,5 litra wody - 1 płat alg nori - kawałek imbiru wielkości limonki - kilka listków limonki kaffir - 5 łyżek sosu rybnego - 5 łyżek sosu sojowego - 1-2 łyżki soku z limonki - 4 ząbki czosnku w łupinkach - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Dodatki - duża garść suszonych grzybów mun - 4-5 jajek - 160 g. suchego makaronu pszennego - 1 mała cukinia - 2 łyżki sezamu (mieszanka czarnego i białego) - szczypior do posypania Bulion: warzywa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Z dodatkami do tej zupki można poszaleć i dodać to co się najbardziej lubi, ale ta moja cukinia blanszowana na sucho ;) wyszła naprawdę cudnie! Jajka: Zagotuj wodę, ostrożnie włóż jajka i gotuj na miękko, przez 6 minut. Gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez 2 godziny. Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. A że kocham zupy wszelakie to wymyśliłam taki oto bulion orientalny z grzybkami mun i sosem rybnym. Dodaj nori, plastry imbiru, liście limonki kaffir i czosnek w łupinkach. Jajka obierz ze skorupek. Cukinię, za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój w długie cieniutkie wstążki. Dopraw bulion solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Oprósz solą, a następnie kładź na nieprzywierającą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię.