Makaronowa sałatka z wakame

Agata
Sałatki
29.02.2020 19:14
Makaronowa sałatka  z wakame

Makaronowa sałatka wakame Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego cienkiego makronu ryżowego 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 3 namoczone grzybki mun 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zielony ogórek 1 marchewka Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame: Makaronowa sałatka z wakame Glony wakame - co to jest? Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie. Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Są bardzo popularne w Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Z tego powodu, jak co roku, na blogu pojawi się teraz sporo lżejszych propozycji i pomysłów. Makaronowa sałatka z wakame to właśnie jedna z nich. We wpisie poczytacie także o glonach wakame i z czym to się je? Dziś ostatni dzień Karnawału, czyli koniec kulinarnego szaleństwa i powrót na właściwe tory w naszym menu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/02/makaronowa-saatka-z-wakame.html